Конференцијата „Паметно село“ инспирираше соработка за акција за одржлив развој

Конференцијата „Smart Village“ во рамките на проектот “Are You Ready for Pelister” која се одржа на Пелистер, означи значајна пресвртница во патувањето кон повторно замислување на иднината на руралните заедници. Организатор беше ПРЕДА плус фондацијата, а за локација беше целно избран Националниот парк Пелистер. Настанот обедини различни лидери, иноватори и чинители на заедницата за да го истражат трансформативниот потенцијал на технологијата во обликувањето на еволутивната иднина на регионот.

„Како фондација која е посветена на регионалниот развој, длабоко сме инспирирани од потенцијалите на технологијата и нејзината примена во сите сфери на живеењето. Целта со денешната конференција ни беше да обезбедиме платформа за дискусија за иновативни пристапи за развој на НП Пелистер во многу клучни сегменти. Прифаќајќи го концептот на Smart Village, имаме за цел да ја искористиме технологијата за одржливи напори за зачувување кои имаат корист и за луѓето и за животната средина” – истакнаа од ПРЕДА плус фондацијата.

Поддршката на меѓународните донатори за оваа иницијатива ја нагласува нивната посветеност за градење отпорни заедници кои напредуваат во хармонија со природата. Во име на донаторите конференцијата ја отвори Билјана Георгиевска – Проектна менаџерка на Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан 2 (ReLOaD 2), Програма за развој на Обединетите нации (УНДП). „Преку нашето партнерство со локалните чинители, ние сме посветени на обезбедување техничка помош, поддршка за финансирање и градење капацитети за проекти кои ги унапредуваат целите за одржлив развој во Пелистер и неговите околни села. Поддршката на УНДП за иницијативите „Паметно село“ ја нагласува нашата посветеност за градење отпорни заедници кои напредуваат во хармонија со природата„.

За визија на Битола поврзана со овој проект, зборуваше градоначалникот Д-р Тони Коњановски кој смета дека вакви иницијативи се клучни за нашата визија за иднината на градот и неговата околина, каде технологијата и одржливоста се спојуваат за да создадат енергична и инклузивна заедница.

„Како градоначалник на Битола, среќен сум што ќе учествувам на конференцијата и ќе ја дадам мојата поддршка на иницијативи кои промовираат одржлив развој и иновации во нашиот регион. Важно е што соработуваме со локални и меѓународни партнери за истражување на иновативни решенија за подобрување на квалитетот на животот на нашите жители, заштита на нашата животна средина и поттикнување на економскиот раст во нашите заедници„ – истакна тој.

На конференцијата Smart Village свои излагања имаа четворица истакнати експерти во нивните области.

– Елена Бошков-Ковач, ко-основач и директор на Blueprint Energy Solutions GmbH, Виена, Австрија, зборуваше за активното учество на жителите во енергетската транзиција за одржлива иднина, истакнувајќи дека транзицијата кон обновлива енергија не е само неопходност, тоа е можност да се изгради поодржлива и поотпорна иднина за сите. „Конференцијата обезбеди форум за истражување на иновативни решенија за забрзување на енергетската транзиција во Пелистер, од проекти за обновлива енергија во сопственост на заедницата до технологии за складирање енергија. Иницијативите Smart Village играат клучна улога во унапредувањето на решенијата за обновлива енергија кои го намалуваат влијанието врз животната средина и промовираат енергетска независност” – истакна таа.

Благојче Количоски, претставувајќи ја заедницата Pelister Tech, ја презентираше употребата на идните технологии за трансформативни цели.

“Дигиталното вклучување не е само обезбедување пристап до технологијата, тоа е за зајакнување на поединците и заедниците да напредуваат во дигиталната ера. Мора да ги истражуваме стратегиите за премостување на дигиталниот јаз во руралните области, од воспоставување мрежи во заедницата до нудење обука за дигитална писменост. Иницијативите Smart Village се од суштинско значење за обезбедување на правичен пристап до дигиталните ресурси и зајакнување на заедниците за целосно учество во дигиталната економија„ – изјави Количовски на конференцијата.

Проф. д-р. Илија Јолевски од Универзитетот „Свети Климент Охридски“ Битола се осврна на паметната мобилност. “Јас ќе презентирам еден реален проект за паметна мобилност кој ќе се реализира наскоро во Oпштина Битола, а ќе влијае на подобрувањето на квалитетот на живот и на потпелистерските села преку имплементација на паметни решенија во јавниот транспорт. На ваков начин се влијае на подобрување на транспортни услуги, поврзување на руралните места со градот и намалување на користењето на приватните автомобили, што доведува до помал сообраќај и помали емисии на јаглерод„ – истакна на почетокот Јолевски на својата презентација.

Последна панелистка беше архитектката Симона Мирчевска која го претстави својот концепт „Пелистер – дисперзиран музеј на природата“, придружен со изложба на мапи на самиот настан. Таа зборуваше за можностите да се направи интерактивен музеј под отворено небо, кој ќе раскажува приказни и искуства со користење на технологијата. “Mожеме да ги оживееме историјата и традициите на регионот на нови и возбудливи начини. Прифаќајќи го концептот Паметно село, можеме да предвидиме користење на технологијата за да го направиме културното наследство достапно за сите, надминувајќи ги физичките граници и збогатувајќи ја културната понуда на Пелистер и неговите околни села„ – истакна таа.

Настанот привлече внимание и кај властите и кај стручната јавност, но и кај бизнис секторот кој е во индустриите поврзани со дигитализација, а присутни беа студенти од ФИКТ и ученици од СОУ „Таки Даскалот”.

Основниот заклучок на конференцијата беше дека прифаќајќи го концептот на Smart Village, целта е целосно да ја искористиме технологијата за одржливи напори за зачувување кои имаат корист и за луѓето и за животната средина. Ваквата иницијативи се од суштинско значење за обезбедување на правичен пристап до дигиталните ресурси и зајакнување на заедниците за целосно учество во дигиталната економија.

Проектот Are You Ready for Pelister? на ПРЕДА Плус Фондација и се спроведува во рамки на Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан 2 – ReLOaD2, која е финансирана од Европската унија (ЕУ), а ја имплементира Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и е кофинансиран од Општина Битола.

You might also like