Browsing Category

ТЕХНОЛОГИЈА

ФВМС: Промотивна работилница за активностите на Лабораторија за хигиена на животните и заштита на…

Промотивна работилница за активностите на Лабораторија за хигиена на животните и заштита на животна средина се одржа на Факултетот под водство на доц. Д-р Мирослав Ќосевски. Во рамките на проектот „Опремување и оспособување на…

Стартап Македонија во соработка со Monday дигитална агенција ја добија глобалната награда BRAND…

Кога идејата и амбицијата се сретнуваат со креативноста и експертизата, резултатите се за награда. Стартап Македонија, во соработка со дигиталната агенција Monday, не само што ја засилија претприемничката култура во Македонија, туку и ја…

ФВМС: Еминентни професори говореа и доктори по ветеринарна медицина се едуцираа за терапии со…

Факултетот за ветеринарна медицина-Скопје ги претстави најновите иновации и достигнувања во регенеративната медицина за време на својата втора Меѓународна работилница за регенеративна медицина одржана на Факултетот. Оваа експертска…

Најголемата ИТ компанија во Македонија се ребрендира: Сеавус е сега Киншифт

Сеавус официјално се ребрендира и ќе работи под името Киншифт (Qinshift). Оваа значајна промена е дел од најавената трансформација на технолошкиот столб на KKCG Групацијата, која на почетокот на летото објави дека ќе работи под два главни…

Вмрежување на Инграм и Вендорите #2: Обединување на над 100 ИТ-експерти за оформување на иднината на…

Втората годишна конференција „Вмрежување на Инграм и Вендорите #2“ („Ingram & Vendors Networking #2“) постигна огромен успех, собирајќи над 100 експерти од ИТ-секторот ширум Македонија, Албанија и Косово во Охрид, Македонија. Во текот…

ИЗИИС – иновативните технологии и неуморниот стремеж кон извонредност не само што го…

Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИИС) во спомен на 60 години од катастрофалниот земјотрес во Скопје, одржа завршен настан, на кој претходеа серија на предавања, едукативни работилници за деца и млади,…

По вторпат Европската конференција за млади инженери ќе се одржи во Скопје, регистрацијата е во тек

Клубот на млади инженери при Инженерската институција на Македонија по вторпат ќе биде домаќин на Европската конференција за млади инженери #EYESKOPJE2023. На 51виот европски инженерски собир, ќе бидат присутни млади инженери од Македонија…

KKCG најавува два главни бренда – Qinshift (Киншифт), технолошка компанија за развој на софтвер, и…

ИТ холдинг-компанијата Арикома, која е дел од KKCG групацијата, објавува дека ќе работи под два главни бренда за да ја утврди својата позиција како меѓународен лидер во областа на информатичката технологија (ИТ). Компаниите кои се…

Македонската мобилна апликација Challenger препознаена од Google Play во кампањата #WeArePlay“

Македонската мобилна апликација за одржливо живеење Challenger е избрана од Google Play за иновација која ја претставуваат земјава за европската кампања #WeArePlay. Со цел да ги стави во центарот на вниманието европските бизниси кои…

Семинар и работилница на тема „Длабинско разбирање на невронската активност“

Во организација на Сити колеџ, Европскиот кампус на Универзитетот Јорк, денеска во Скопје се одржа семинар и работилница на тема „Длабинско разбирање на невронската активност“ (Deep Learning Neural Networks). Семинарот го водеше д-р…