Browsing Category

ЗДРАВЈЕ

Заедно со 100 волонтери компанијата Diageo ќе засади 2000 дрвца во Беровско во најголемата активност…

Во последните 2 години, Република Северна Македонија беше зафатена од повеќе од 500 шумски пожари со финансиска штета од околу 14 милиони евра. Врз основа на предвидувањата на Јавното претпријатие „Национални шуми“ ќе бидат потребни повеќе…

Зајкова: Музичарот Авичи е само еден од многуте кој се реши на самоубиство, заради борба со…

Менталното здравје не е тема која ја засега само Македонија, туку и Европа и светот. Во последните години почна многу поотворено да се зборува и да се бараат системски решенија за луѓето да може да се чувствуваат слободно да зборуваат за…

Имлек Протеин – движечката сила на 11 000 учесници на Виз Ер маратонот

Имлек Протеин даде своја поддршка на еден од најголемите спортски настани овој викенд. На Виз Ер Скопски маратон, што се одржа во неделата на 1 октомври, истрчаа 11 000 маратонци, полумаратонци и рекреативци, а Имлек Протеин беше нивни…

Грчкиот јогурт совршен за секоја комбинација: Три летни брзи оброци со Грекос

Исхраната во лето е специфична и освен хранлива, треба да биде лесна и освежителна. Треба да содржи минерали, витамини, протеини, калциум што во лето лесно се губат и затоа потребно е да се внесуваат редовно. Убавото е во тоа што се…

Кoмбинација од најдобрите практики од Македонија и Холандија за подобро млекопроизводство

Во организација на Битолска млекара и Холандската стопанска комора во Македонија, тројца фармери студенти од Холандија остварија тринеделна работна и едукативна посета на македонските фарми што ќе доведе до создавање на најдобрите практики…

Зошто јогуртот со пробиотици e толку потребен во летните месеци

Разновидна и балансирана исхрана е формулата за здрав живот и за регулирање на процесите во организмот. Во зависност од тоа како и со што се храниме, така и се чувствуваме. Исхраната и сето она што како намирница го внесуваме во организмот…

Неколку причини зошто да консумираме грчки јогурт

Грчкиот јогурт моментално важи за најомилениот млечен производ за кој што зборуваат и нутриционистите а и докторите. И тоа со вистинска причина затоа што грчкиот јогурт има состав кој што може да влијае на телесната преобразба и се почесто…

Откријте ја моќта на медитеранската исхрана

Медитеранскиот начин на исхрана важи за еден од најздравите којшто позитивно влијае врз квалитетот на нашиот живот. Бројни истражувања говорат дека токму медитеранската исхрана овозможува подолг и поквалитетен живот, поздраво срце,…

Во летните месеци препорачуваме: јогурт со пробиотици како сојузник за подобра дигестивна рамнотежа 

Изреката „здравјето низ уста влегува“ добива вистинска потврда кога се зборува токму за јогуртот. Постојано сме во потрага по храна која што го има токму тоа чудотворно дејство во нашиот организам, нѐ снабдува со енергија, хранливи…

Што да преземете со вашата исхрана доколку сте дијагностицирани со дијабетес?

Дијабетесот е во пораст насекаде во светот, вклучително и во нашата држава кадешто според последниот извештај на Институтот за јавно здравје регистрирани се 135 690 случаи. Ова хронично метаболно заболување се карактеризира со зголемено…